Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren.

Koen Snyders

“Tijdens de opeenvolgende coronagolven beschermden de paraplu’s van de sociale zekerheid ons tegen de zwaarste financiële gevolgen van de epidemie.”

In het najaar van 2021 lanceerde de RSZ de ‘Tree of Trust’, een communicatiecampagne die de unieke rol van sociale zekerheid in de kijker plaatste. De boom waar de campagnetitel naar verwijst, is een kunstwerk van meer dan vier meter hoog, bestaande uit houten planken en witte paraplu’s. Het is een sprekend beeld: de boom waar we in tijden van tegenslag allemaal onder kunnen schuilen, jong en oud, rijk en arm, werkend en werkloos, ziek en gezond.

De boom van de sociale zekerheid wortelt in onze solidariteit. Waar de ene valt, reikt de ander de hand. Hoe krachtig dat mechanisme is, hebben we in de afgelopen jaren goed kunnen ervaren. Tijdens de opeenvolgende coronagolven beschermden de paraplu’s van de sociale zekerheid ons tegen de zwaarste financiële gevolgen van de epidemie, zoals ziektekosten en inkomensverlies door werkloosheid. Het hielp Belgische werknemers en bedrijven om de sociaaleconomische schokken op te vangen en na de crisis opnieuw snel op te staan.

Onverwacht snel na de coronacrisis kwamen wij, met de aanval van Rusland op Oekraïne, in een nieuwe crisis terecht. Maar wij zagen ook een ongeziene golf van solidariteit doorheen Europa. Vluchtelingen werden verwelkomd en opgevangen. Ook hier in België openden veel mensen hun huizen. Veel verder kan samenhorigheid niet gaan.

Maar deze nieuwe crisis wordt opnieuw een uitdaging. Sommige bedrijven worden direct getroffen door deze oorlog en met z’n allen voelen wij de gevolgen van de hollende inflatie en stijgende energieprijzen. De aanwezigheid van een nieuwe groep vluchtelingen doet helaas ook het risico op misbruik en uitbuiting toenemen. Ook onze RSZ-inspectie en het team mensenhandel in het bijzonder blijft alert voor deze problematiek.

Koen Snyders
Administrateur-generaal

Terug naar boven