Robots, zelfrijdende auto’s, voorspellende algoritmen: artificiële intelligentie en allerlei verwante technologieën zorgen dezer dagen voor een heuse technologische revolutie. Ook overheidsorganisaties moeten deze innovatie begrijpen en – waar mogelijk – inzetten om hun dienstverlening op peil te houden.

Het innovatienetwerk

Daarom startte de RSZ in 2018 met een intern innovatienetwerk. Vertegenwoordigers uit alle directies kregen in meerdere workshops voorbeelden te horen van wat AI wel en niet kan. Daarnaast leerden ze via de methode van het ‘design thinking’ om problemen te analyseren en er oplossingen voor te bedenken. Met die kennis in het achterhoofd kunnen de leden van het netwerk in de toekomst nieuwe mogelijkheden voor technologische innovatie binnen hun directie sneller opsporen.

Benieuwd om te horen wat de deelnemers van dit traject vonden?

Een paar experimenten

Omdat de praktijk de beste leerschool is, begon de RSZ tegelijk met enkele experimenten.

Nora

Zo kocht de RSZ een androïde robot van het type Pepper aan (interne roepnaam: Nora). Die werd klaargestoomd voor een rol aan de onthaalbalie. Onze onthaalmedewerkers moeten dagelijks heel wat routineklussen afhandelen. Als een robot een paar van die taken overneemt, houden zij zelf meer tijd over voor een kwaliteitsvolle ontvangst van klanten.

Chatbot voor studenten

Klanten verwachten steeds vaker dat ze de klok rond vragen kunnen stellen aan bedrijven en overheden. Dat vraagt om erg veel personeel. Tenzij… je een deel van de vragen kunt laten beantwoorden door een machine. De RSZ lanceerde in 2018 een chatbot die probeert te antwoorden op vragen van jongeren over studentenarbeid. Hoewel de antwoorden zeker niet perfect zijn, zijn de resultaten toch bemoedigend te noemen.

Softwareprocessen automatiseren

Robotic Process Automation (RPA) is geen artificiële intelligentie in de strikte zin van het woord. Het is wel een doorgedreven vorm van automatisering van softwareprocessen, die sommige administratieve taken sterk kan vereenvoudigen en versnellen. De RSZ testte RPA bij de Overzeese Sociale Zekerheid en kwam tot de conclusie dat de methode ook potentieel heeft binnen een aantal andere businessprocessen. Het experiment krijgt zeker een vervolg in 2019.